Miljø & bærekraft

Miljø og bærekraft har de siste årene kommet høyt opp på vår dagsorden. I 2019 gjorde vi noen ganske store grep for å ta vårt ansvar som en bærekraftig leverandør av ferdige retter.

Derfor har vi også fått en egen miljø- og bærekraftsansvarlig, som har måtte sette seg inn i blant annet emballasje, gjenvinning og livssyklusanalyser. I god gründerånd må man gjøre flere ting, og det har kokken vår Elisabeth gjort med iver og lyst.

Dette er de tre områdene vi fokuserer mest på:

Matredding

Målet er å inspirere kundene våre til å være med å redusere matsvinn. En matredderboks er perfekt til det. Matredderboksen er et tett beger med lokk som man oppbevarer i kjøleskapet til rester etter måltid. For at suppeboksene skal egne seg best mulig som matredderboks, gikk vi i 2020 bort fra å trykke designet rett på suppebegeret. I stedet bruker vi papiretiketter man kan ta av og resirkulere som papp.

#matredderboks

De blanke begrene tåler å fryses, samt til oppvarming i mikro. Det er en låsemekanisme på begeret slik at man kan lukke den (blir ikke forseglet, men lokket sitter tett på) og man kan fint bruke boksen til restemat eller som matboks. Boksen kan til og med brukes til blyanter, eller til oppbevaring av leker og småting.

Sammen med oss har vi matredderdronningen Mette Havre som også deler sine matreddertips med suppeboksen. For å inspirere til å begrense matsvinn lager vi nå istedenfor serveringstips, en rekke #restetips på papiretiketten rundt boksen. Rester egner seg nemlig godt som tilbehør i suppene.

Matredderboks1

Valg av emballasje. Hvorfor plast?

I vårt arbeid med miljø og bærekraft har vi tatt en skikkelig gjennomgang av emballasjen vi bruker. Mange lurer på hvorfor vi bruker plastbeger til våre retter. Plast har fått et dårlig rykte, men riktig håndtert plast er på mange måter bedre enn annet materiale som ikke blir gjenvunnet. Plast på avveie, altså den plasten som ikke blir gjenvunnet eller kastet, og havner i naturen er et stort problem. Plast har mange gode egenskaper. Den veier lite, og har dermed et lavere Co2 utslipp enn for eksempel glass. I tillegg er plast et helt tett materiale, som bidrar til at maten får lenger holdbarhet. Alt i alt er emballasjen vi bruker til suppene svært godt egnet.

Suppe Vindu 3 Kopi

Livssyklusanalyse og Co2 kompensasjon

Mere Mat skal være en bedrift som setter seg klare mål og som jobber hardt for å nå dem. Når vi sier vi skal bli best på miljø og bærekraft så mener vi det. Alt skal på bordet. Derfor bestemte vi oss for i 2019 å inngå et samarbeid med Cemasys.

Cemasys er et firma som lager klimaregnskap for bedrifter. De har beregnet hvilket avtrykk vår bedrift Mere Mat står for, og hvor mye Co2 vi slipper ut per enhet. Rapporten fra Cemasys vil hjelpe oss med å igangsette tiltak som kan redusere vårt avtrykk, i tillegg til at vi kompenserer for det avtrykket vi faktisk har.

Fordi vi vil være en transparent bedrift vil vi ikke bare vise frem og merke produkter med lavt avtrykk, men også de produktene som har kjøtt i seg og som derved bidrar til et høyere utslipp av Co2. Alt utslippet vårt vil vi så kompensere for. Det betyr at vi gjennom Cemasys vil investere i ulike bærekraftsprosjekter som vil bidra til redusert utslipp av Co2, tilsvarende det vi slipper ut.

Vil du vite mer om vårt arbeid med miljø og bærekraft?

Les miljø og bærekraftsrapporten vår for 2019/2020 her.