Vår gulasj, fra bunnen av

Oppskrifter

En smaksrik biffgryte med tradisjon fra Ungarn. Vår variant er med en mild potet- og persillerotmos som tilbehør. Har du tid og lyst til å lage den selv? Prøv da vel!

Gryte gulasj 4
Gulasj gryterett

Ingredienser

3-4 ss olivenolje
600 g storfebog
2 stk løk
2 stk rød paprika
4-5 dl vann
2 ts grønnsaksfond (konsentrert)
1,5 ts paprikapulver
2 fedd hvitløk
40 g bacon
1 ss balsamicoeddik
2 ss tomatpuré
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts karve
1,5 ts cayennepepper
1 ts merian

Potet- og persillerotmos: 7 stk melne poteter (gjerne pimpernell), 2 stk persillerot, 1 dl fløte, kokevann, 30 g smør og salt etter behov.

Slik lager du gulasj

4 porsjoner

Salt kjøttet og brun/stek det i stekepanne i halvparten av oljen. Gjør det i 2-3 omganger slik at kjøttet stekes og ikke kokes. Mens kjøttet steker finhakker du løk og skjærer paprika i strimler.

Ha kjøttet over i en ildfast form sammen med vann og kraft.

Kutt bacon i biter og stek det sammen med løken. Tilsett paprikapulver, cayennepepper/chilipulver, pepper, merian og karve og la det surre i fem minutter til.

Ha i 2/3 av paprikaen og la det surre i noen minutter. Tilsett så tomatpuré, salt og eddik og bland godt. Ha alt over sammen med kjøttet i den ildfaste formen, og tilsett vann/kraft ved behov.

Bakes i ovnen i ca 1,5 time. Tilsett resten av paprikaen etter 1 time.

Slik lager du potet- og persillerotmos

4 porsjoner

Skrell persillerot og poteter, og del de i biter. Ha i en gryte og dekk til med vann, kok opp og la koke til potetene er møre.

Smelt smør og fløte sammen i en gryte.

Mos potene og persilleroten mens du heller over melke- og smørblandingen. Smak til med salt og eventuelt pepper.