Saltinnhold i maten
Tips & TriksSalt er vanlig å bruke som smaksforsterker i maten. Her er tips til hvilke andre smaksforsterkere du kan bruke og hva som er anbefalt saltinnhold.
Litt salt må vi ha, men ifølge Helsedirektoratet får nordmenn i seg dobbelt så mye salt som det som er anbefalt. Heldigvis finnes det andre smaksforsterkere du kan bruke når du lager mat.
Her får du våre tips til hvordan du kan redusere bruken av salt i maten.
Hvordan bruke mindre salt i maten
Hvordan vi opplever smak og saltinnhold varierer fra person til person. Salt er vanedannende, og er du vant til å bruke en viss saltmengde er det vanskelig å bruke mindre. En rett du synes er passe salt, synes kanskje andre er for salt.
Prøv å gradvis salte maten mindre slik at du venner deg til mindre salt i mat generelt. Erstatt gjerne salt med andre smaksforsterkere som friske urter, kryddere og sitronsaft.
Mange salter maten før de har smakt på den. Smak på maten, trenger den egentlig mer salt?
Ferdigretter og anbefalinger
Helsedirektoratet anbefaler på sine sider følgende saltinnhold:
31.2 Ferdigretter - på kjøl
31.2.1 Spiseklare supper, kyllings-, fiske-, kjøtt- og vegetarretter
0,8 g salt per 100 g vare.
31.2.3 Middags- og lunsjretter (hurtig/porsjonsmiddag, pastaretter)
0,8 g salt per 100 g vare.
Mere Mats ferdigretter
Våre retter ligger under Helsedirektoratets anbefalte saltinnhold.
De ferske suppene våre har et saltinnhold på 0,5 g per 100 g suppe. Gryterettene ligger også under den anbefalte grensen på 0,8 g salt per 100 g.