Norske asparges i sesong
OppskrifterNorske asparges har sesong fra april-mai til slutten av juni. Et sikkert vårtegn som kan kokes, stekes, bakes og brukes i salater. Her får du oppskrift på en klassisk aspargessuppe.
Asparges er best i den korte sesongen fra april til juni. I denne oppskriften har vi brukt norske, grønne asparges.
Grønn asparges er en delikat grønnsak, og passer godt til det meste. Du kan koke, dampe, riste eller blansjere grønn asparges. Og bruk den gjerne i friske vårsalater!
Norske asparges er grønne eller hvite. Prøv gjerne å lage denne oppskriften med hvite asparges for variasjon, de er veldig gode men litt bitrere i smaken enn grønn asparges.
Slik tilbereder du asparges
Grønn asparges skal skylles godt før bruk. Knekk så av den nederste delen av stilken, der den knekker naturlig. Du vil kjenne at den "gir etter" fordi den som regel er mykere nederst ved enden.
Det er viktig at man ikke varmebehandler asparges for lenge. Varm opp vannet på forhånd til det fosskoker, og ha aspargesen i kjelen i 1-2 minutter.
Hvis du skal bruke asparges i salater eller lignende, ha de over i iskaldt vann rett etter koking (gjerne med isbiter). Da bremser du kokeprosessen og får sprø og grønne asparges.
Aspargessuppe
4-6 porsjoner
vann til koking
2 ss salt
2 bunter grønn asparges
2 ss smør
1 løk
2 dl hvitvin
1 L aspargeskraft (kokvannet)
2 dl fløte eller en dæsj crème fraîche
sort pepper
Slik lager du aspargessuppe
Kok opp vann med salt. Skyll aspargesene godt og knekk av den nederste delen der den knekker naturlig. Skrell og hakk løken.
Når vannet fosskoker, ha i aspargesene og la de koke et par minutter. De skal være møre, men ikke overkokte. Ta vare på kokvannet, det skal brukes om litt.
Smelt smøret i en panne med høy kant og ha i løken. La det surre et par minutter. Ta aspargesen ut av det kokende vannet. Legg de over i pannen med løken. Hell på hvitvin og la alkoholen fordampe. Tilsett noen øser av vannet du kokte aspargesen i, og la det hele koke et par minutter til.
Ta ut et par asparges til å ha i skålen ved servering. Mos så suppen og smak på den. Trengs det mer salt? Hell i fløte eller ha i en dæsj crème fraîche.
Kvern sort pepper på toppen og servér rykende varm.