Perfekt gryterett til middagsbesøk
OppskrifterGryteretter er perfekt å servere hvis du får gjester. Gjør klar alt på forhånd og la gryten godtgjøre seg mens du tar imot gjestene eller gjør andre ting.
Dette er Elisabeth sin tolkning av cassoulet, en gryterett fra Sør-Frankrike. Cassoulet finnes i mange ulike varianter, men kjennetegnes av den gode, kraftige smaken og en deilig tomatbase.
"Jeg skal ha gjester og vet ikke hva jeg skal lage til middag!"
Denne kraftige gryteretten sikrer at gjestene forlater middagsborde mette og tilfredse. Og den er stadig en gjenganger når vi har litt ekstra tid og lyst til å lage noe skikkelig godt fra bunnen av. Kanskje spesielt vinterhalvåret.
En tolkning av Cassoulet
ca. 4 porsjoner
Vi dro en tur til Golfjellet på hytta og tok med oss masse gode råvarer og grønnsaker. Og så slo vi oss løs, og det hele endte med denne gryteretten. Mat smaker best ute og er du på hytte så ta gjerne med deg gryten ut i frisk luft.
Ingredienser
1/2 løk
2 hvitløksfedd
1 selleristang
400 g lammebog
4 ss smør
olje til steking
100 g bacon, urøkt
2-3 gode pølser i biter
1 boks hakkede tomater
2 ferdiggrillede paprika på glass
en kvast timian, oregano og rosmarin
1 lår andeconfit
1-2 terninger buljong og vann
1 boks ferdigkokte hvite bønner
1 boks ferdigkokte kikerter
Slik lager du gryteretten
Gjør klar ingrediensene
Del løken i terninger og finhakk hvitløksfeddene. Grovhakk selleristangen.
Del lammekjøttet i biter. Brun kjøttet en kjele med 2 ss smør (eller olje). Stek litt om gangen, gjerne i tre omganger. Pass på at kjøttet ikke koker. Mellom hver runde med steking koker du ut gryten med vann.
Lag grønnsaksblandingen
Varm olje i en stekepanne og stek grønnsakene lett. Løk, hvitløk og sellerirot. Del baconet i biter og ha det i grønnsaksblandingen. Husk at det ikke skal få farge. Hell deretter blandingen over i gryten med lammet.
Bland alt sammen
Del de ferdiggrillede paprikaene i biter. Del pølsene i biter og stek de lett i stekepannen i noen minutter. Ha så i paprika og en boks hakkede tomater og la det steke et par minutter til. Hell det hele i kjelen med resten og ha i timian, oregano og rosmarin.
Pill et lår andeconfit og ha i gryten. Hvis det ikke er nok væske i gryten, tilsett buljong/vann så det dekker alle ingrediensene.
La gryten småkoke i en times tid. Ha så i ferdigkokte kikerter og hvite bønner og la koke i ca 10 minutter til for å bli gjennomvarmt.
Serveres rykende varm med godt brød og smør til!